Planerade kullar

Valpar födda 2/11 2023Killer Queen och Powerhouse Inca är nu föräldrar till 6 underbara valpar!

Nedan finns information att läsa om föräldrarnas personligheter, meriter och stamtavlor.


Powerhouse Inca föddes på Irland och stod samt tävlade där under början av sin unghundskarriär. Han kom till Sverige som tvååring och presterade jättefint över sprintdistansen, då han var väldigt startsnabb och explosiv. Här hann han med 21 lopp, varav 18 pallplatser och 7 vinster innan åldern och en muskelskada (påverkad av yttre faktorer under sista loppet) satte stopp för tävlandet. Eftersom Inca var på Irland har vi inte 100% koll på hur skadehistoriken ser ut i början av hans liv, men vi misstänker att han fick en tåskada där. Denna tåskada (som resulterade i artros) orsakade i sin tur en kompensationsskada i en muskel. Vi tvingades göra ett val, och det var självklart att rehaba honom för att sedan försöka få ut honom på banan igen, så han kunde fortsätta med sin stora passion. Vi lyckades. Och det är det här som är Incas största prestation. Det nya personrekordet. Hösten 2017 slipade han det till 18.59sek. Under nästan hela säsongen 2019 rehabades han med hjälp av olika medel och personer. Hösten 2019 tog vi ut honom för Åkersbergas två sista tävlingar för säsongen. Den första kom han sist i. Hela den kommande veckan var han sur och lite deppig, för han visste vad allt annat än en förstaplats betydde. När vi sedan kom till banan på lördagen visste jag att något var annorlunda, ändå vågade jag inte hoppas på en vinst. Men något med Incas blick, kroppshållning, fokus, mentalitet och känsla var annorlunda. Kraften i honom kände jag när jag höll honom framför boxöppningen. Sedan small det. Han kom inte ut först, men man såg så tydligt på hur han sprang att han var envis och nästan lite arg. Han skulle fram till varje pris. Han skulle vinna. Inga undantag, inga ursäkter. På 18.57sek passerade han mållinjen först. Två hundradelar snabbare än förra personrekordet. Efter rehab och som 4-åring, åldern då många greyhounds sägs ha en liten svacka i karriären. Han fick stoltsera tillbaka för att hämta sin prisrosett och visa upp sig. Jag tror aldrig att han har varit så ståtlig i hela sitt liv! Det glänste om honom. Allt var perfekt den dagen. Sedan kunde han sova gott och drömma om sitt superlopp, på rygg i min säng med tassarna i luften. Säsongen avslutades på bästa sätt, för han visste att han hade vunnit starkt.

Detta sammanfattar en del av Incas karriär och personlighet. Han är extremt envis på banan och har en otrolig vinnarskalle, samtidigt är han en ödmjuk, genuin och klok hund som har väldigt lätt för att lära sig nya saker. Dessutom verkar han kunna bibehålla mycket muskelmassa trots sin ålder och minskade explosiva aktivitet; ett nästintill oförståeligt muskelminne. Självständighet är ett ord som definierar honom! Det finns inte många platser man kan släppa honom på, för egna äventyr är mycket roligare än att följa matte. Han ”stänger av” och blir selektivt döv, travar iväg och nosar i så många buskar som möjligt. Vågar jag säga att han är beräknande och demonstrationskissar inomhus ibland när jag inte är hemma…? Men det finns inte en enda sak jag skulle vilja ändra med Inca. I mina ögon är han perfekt, som de flesta redan förstått från det jag tidigare har skrivit på min facebook-profil. En av de viktigaste och mest självklara faktorerna för mig i en parning är föräldrarnas mentalitet och psyke. Hur bra de har presterat överväger inte det hundarna är och kommer vara resten av livet. Därför är Inca det bästa valet av hane jag kan tänka mig. Jag tror inte att jag någonsin har mött en annan hund med samma stabilitet, eftertänksamhet och lycka som honom. Ett annat viktigt kriterie är god hälsa, vilket Inca (och Enya) självklart också uppnår.Incas optimala tävlingsvikt är ca 32kg och han är ungefär 70cm hög i manken. Testikelintyg finns.


Killer Queen är, som de flesta av mina hundkapp-bekanta och facebook-vänner vet, svenskfödd och påbörjade sin karriär i ganska tidig ålder. Inte nog med det, hon hann prestera något extremt i tidig ålder! Innan hon fyllde två år hade hon bland annat vunnit tik SM, slagit banrekord och vunnit Puppy Derby. Enya, som hon heter hemma, har en fantastisk förmåga att hämta upp de längder hon kan förlora i ett lopp och är stark på upploppet. Hon är inte lika startsnabb som Inca, men är däremot väldigt uthållig och går ner sig snabbt efter ett lopp och tävlar, trots starterna, bra på sprint. Det enda som har hållit oss från att testa henne på stayer är att hon inte riktigt känner sina egna begränsningar ibland, men med lite mer stayer-specifik träning tror jag att hon skulle klara det galant. Tyvärr åkte Enya på en hel del smällar under tävlandet 2022, även en mer allvarlig olycka på banan, som hindrat henne från att visa sin fulla potential (som hon i och för sig redan visat…). Tack och lov är hon såpass välbyggd fysiskt och enastående välutvecklad fysiologiskt att hon har lyckats återhämta sig, utan långa rehabiliteringar. Det som delvis också hindrade henne från att prestera sitt bästa då var löp- och valpveckaperioden… Även om hon inte vann många lopp 2022 så visades kapaciteten tydligt under den våren, när hon tränade på 31.97sek över 550m. Och under den hösten vann hon ju faktiskt Empire Rose och Indy 500 på Åkers kanal. I Indy 500 passade hon på att slipa personbästa till 31.87sek, tredje snabbaste tik-tiden någonsin på Åkersbergas 550m! 2023 hann hon med ett lopp innan hon började löpa; Boråstiken. Något otränad och trots en tung, blöt bana vann hon det loppet med en steglängd som få!

Hemma är Enya en komiker, om hon får definiera sig själv. Hon har energi som räcker till oss alla, är i princip alltid glad och sysselsätter sig själv om ingen annan vill det! Hon springer gärna flera varv i trädgården helt utan sällskap. Står man inomhus syns bara ett vitt streck genom fönstret när hon flyger förbi… Med andra ord, hyfsat lättränad! De flesta av hennes känslor är upphöjda i 5, vilket kan resultera i att hon blir en drama queen om något gör liiite ont. Trots detta fördelar och balanserar hon känslorna väl. Utöver denna energi och dessa känslor tar hon ofta sovmorgon och tycker om att ligga nära på natten, helst med nosen intryckt i täcket eller bakom en kudde. Om vi har varit hemifrån utan hundarna hälsar hon på oss med en leksak i munnen så fort vi kommer in genom dörren, hon vill gärna ha lite beröm och extra uppmärksamhet för den! Hon vill alltid vara en del i flocken och följa med på utflykter, stora som små. Enya är rolig, påhittig, okomplicerad, inkännande och älskar uppmärksamhet, speciellt från Inca. Hon älskar verkligen Inca..! Ännu en sak som hon älskar är att slicka folk i öronen, det lyckas hon dock inte så ofta med… Till sist skulle jag beskriva Enya som humoristisk. Även Inca är det, men på ett lite mer subtilt sätt.Enyas optimala tävlingsvikt är ca 27.5kg och hon är ungefär 69cm hög i manken.


Med denna kombination hoppas vi på glada, sociala, trygga, greyhoundvalpar, som i framtiden kan utnyttja och kombinera sin fars startsnabbhet och explosivitet med sin mors uthållighet och styrka. Jag blir tacksam om valpköpare vill tävla/träna på kapplöpningsbanan, men i första hand är självklart ett bra hem, som alltid prioriterar sin hunds välmående och individuella behov, det absolut viktigaste. Därför kommer jag även vara ”överdrivet” noggrann i den mån det går med att välja rätt hem för dessa själar. Och jag kommer alltid göra mitt bästa för att finnas nära om frågor uppstår, och om hjälp behövs. Under hela deras liv.


Tävlingsstatistik/meriter

Powerhouse Inca:

- 1a kvartsfinal sprint-SM 2018 (årsdebut)

- Semifinalist sprint-SM 2018

- 2a Holeinone Memorial 2018

21 starter

18 pallplatser (ca 86%)

7 vinster (ca 33%)

10 klass 1-tider sprintdistans

Personbästa 320m: 18.57sek

Personbästa 295m: 17.47sek


Killer Queen:

- 1a tik-SM 2021

- Banrekord Borås 2021 (28.63sek 492m)

- 1a Puppy Derby 2021

- Finalist tik-SM 2022

- 1a Empire Rose 2022

- Finalist Antes Minneslopp 2022

- 1a Indy 500 2022

- 1a Boråstiken 2023

26 starter 

17 pallplatser (ca 65%)

9 vinster (ca 34%)

11 klass 1-tider medeldistans

1 klass 1-tid sprintdistans

Personbästa 550m: 31.87sek (tredje bästa tiktiden någonsin på Åkers Kanals 550m)

Personbästa 492m: 28.63sek (bästa tiktiden och näst bästa tiden någonsin på Borås 492m)

Personbästa 320m: 18.43sek

Nominerad till Årets Tik 2021 och 2022

Fick titeln "Veckans prestation" 2021 utsedd under SM-veckan

Injuden till det otroligt fina loppet Advantage Masters, 2023 (deltog ej pga löp)


Nedanför bilden finns information om Incas och Enyas stamtavlor, som är lättast att förstå om man redan är insatt i stamtavlor och linjer.

9CBC4D10-A222-47A4-8B4E-0180C16E9575
IMG_6428

Powerhouse Inca är en produkt av två amerikanska hanlinjer, men han har även med sig en stark kombination i led 3x3 av de kända australiensiska hanarna Elite State (känd för den avsevärda farten han nedärver till sina avkommor) och legenden Brett Lee. Brett Lee kommer in via en dotter i stamtavlan. I Powerhouse Incas linje introduceras också den framgångsrika Frightful Flash, en duktig tävlingshund i Australien men främst en förstaklassig avelshane på Irland.


Pappa Ballymac Vic, IRL, har gjort 54 starter varav 29 vinster. Hans karriär omfattar banrekord i Cork, finalist Irish Greyhound Derby 2013, 3a Irish Greyhound Derby 2014, 3a English Greyhound Derby 2013, 2a Easter Cup, med mera. I stamtavlan har Ballymac Vic bland annat Kinloch BraeUSA (ex. 1a Derby Lane Sprint Classic 2008). Molotov, USA (ex. två banrekord Mile High, nr 1 NGA sire 1999, 2000, 2001, 2002 och 2003!!). Elite State, AUS (ex. 1a National Sprint Championship Grand Final 2003, 3a Paws of Thunder 2003, 1a Gold Coast Cup Final 2003, 1a Winter Carnival Cup 2003). Rantogue Pride, IRL/ENG (ex. 1a Irish Puppy Derby 1994).


Mamma A Decent Girl, IRL, har inga starter registrerade men kommer från fina linjer: Nobooth for Gary, USA (ex. finalist Grand Classic 2007, 1a Night of Stars XX 2007, 1a Palm Beach Puppy Stake 2007, Palm Beach win leader 2007 och 2008). Brett Lee, AUS (ex. banrekord Angle Park, 1a Australian Cup 2001, 1a Golden Easter Egg, 1a Adelaide Cup). Larkhill Jo, ENG (ex. 1a Scottish Derby 1998, 3a Irish Greyhound Derby 1998). Dodgem by Design, USA (ex. 1a National Sprint Classic 2002, 1a Derby Lane Sprint Classic 2003). Gable Dodge, USA (ex. nr 1 US sire 2004, 2005 och 2006). Frightful Flash, AUS/IRL (ex. Irish Stud Dog of the Year 1997, 1998 och 1999).


Killer Queen kommer från den berömda direkta tiklinjen av Rising Angel. Killer Queens nästkommande tik (gammelmormor) Rising Lyric var kullsyster till Taylors Sky som vann English Greyhound Derby, Monmore Gold Cup, Henlow Derby och slog rekord. Han var en avelshane som, likt Elite State, var känd för den avsevärda farten hans avkommor ärvde. Rising Lyric (och Taylors Sky) har en fantastisk stamtavla genom att de har de berömda halvbröderna Sonic Flight och Larkhill Jo i led 2x3 längs den direkta hanlinjen på båda sidor av stamtavlan. De har också en fin kombination i led 5x4 av Adraville Bridge och hans syster Highway Mystery. Denna intensitet möjliggör dominans som avelstik. Killer Queen har även med sig kända australiensiska tiklinjer genom Hades Rocket, Crash och Smooth Rumble i Westmead Hawks tiklinje. Dessa tre linjer är legendariska i Australien.


Pappa Greycraft Sound (IRL/SE) har gjort 61 starter varav 11 vinster. Hans karriär omfattar 1a Svenskt Greyhound Derby 2017, finalist Öppna SM 2017, finalist Antes Minneslopp 2018, med mera. I stamtavlan har Greycraft Sound bland annat: Premier Fantasy, IRL (Irish Greyhound of the year 2004, 1a Easter Cup 2004). Hades Rocket, AUS/IRL (1a Winter Carnival Cup 2004). Climate Control, IRL (Irish Greyhound of the year 2003, 1a Irish Greyhound Derby 2003).


Mamma Greycraft Queen (IRL/SE) har gjort 18 starter varav 6 vinster. Hennes karriär omfattar finalist tik SM 2017, 1a Easter Rose Oaks 2017, med mera. I stamtavlan har Greycraft Queen bland annat: Sparta Maestro, IRL (banrekord Shelbourne Park, 1a Harolds Cross Puppy Derby 2011). Crash, AUS/IRL (Irish Stud Dog of the year 2010, banrekord Horsham). Westmead Hawk, ENG (1a English Greyhound Derby 2005 och 2006). Droopys Kewell, IRL (1a Irish Champion Stakes 2001, finalist Irish Greyhound Derby 2001).


Kombinationen Powerhouse Inca - Killer Queen

Denna kombination innefattar mycket australiensiskt blod, en aning amerikanskt och självklart irländskt samt engelskt blod. Parningen mellan Powerhouse Inca - Killer Queen förstärker Larkhill Jo kraftigt, men han kommer in via en dotter i Powerhouse Inca för att "balansera" son-korsningen av Larkhill Jo och Sonic Flight i Killer Queen. Killer Queen har även två son-korsningar av Brett Lee i sin stamtavla, som också "balanseras" av Brett Lee från dotter-stammen i Powerhouse Inca. Därtill dupliceras Murlens Slippy via två döttrar i denna kombination.Stort tack till David Brasch som har hjälpt till med analys av stamtavlorna.

Är du genuint intresserad av en greyhoundvalp från Apachekta?

Kom i kontakt med oss via mailen!