Planerade kullar

Planerad parning sommaren 2023
Äntligen! Nu börjar parningen mellan Powerhouse Inca och Greycraft Killer Queen närma sig. Om man är vän med mig på facebook eller har bra koll på hundkapp-världen vet man antagligen vilka dessa hundar är, men jag vill ändå skriva "lite" om Inca och Enya, både tävlingsmässigt och personlighetsmässigt.Powerhouse Inca föddes på Irland och stod samt tävlade där under början av sin unghundskarriär. Han kom till Sverige som tvååring och presterade jättefint över sprintdistansen, då han var väldigt startsnabb och explosiv. Här hann han med 21 lopp, 18 pallplatser och 7 vinster innan åldern och en muskelskada (påverkad av yttre faktorer under sista loppet) satte stopp för tävlandet. Eftersom Inca var på Irland har vi inte 100% koll på hur skadehistoriken ser ut i början av hans liv, men vi misstänker att han fick en tåskada där. Denna tåskada (som resulterade i kronisk artros) orsakade i sin tur en kompensationsskada i en muskel. Vi tvingades göra ett val, och det var självklart att rehaba honom för att sedan försöka få ut honom på banan igen, så han kunde fortsätta med sin stora passion. Vi lyckades. Och det är det här som är Incas största prestation. Det nya personrekordet. Hösten 2017 slipade han det till 18.59sek. Under nästan hela säsongen 2019 rehabades han med hjälp av olika medel och personer. Hösten 2019 tog vi ut honom för Åkersbergas två sista tävlingar för säsongen. Den första kom han sist i. Hela den kommande veckan var han sur och lite deppig, för han visste vad allt annat än en förstaplats betydde. När vi sedan kom till banan på lördagen visste jag att något var annorlunda, ändå vågade jag inte hoppas på en vinst. Men något med Incas blick, kroppshållning, fokus, mentalitet och känsla var annorlunda. Kraften i honom kände jag när jag höll honom framför boxöppningen. Sedan small det. Han kom inte ut först, men man såg så tydligt på hur han sprang att han var envis och nästan lite arg. Han skulle fram till varje pris. Han skulle vinna. Inga undantag, inga ursäkter. På 18.57sek passerade han mållinjen först. Två hundradelar snabbare än förra personrekordet. Efter rehab och som 4-åring, åldern då många greyhounds sägs ha en liten svacka i karriären. Han fick stoltsera tillbaka för att hämta sin prisrosett och visa upp sig. Jag tror aldrig att han har varit så ståtlig i hela sitt liv! Det glänste om honom. Allt var perfekt den dagen. Sedan kunde han sova gott och drömma om sitt superlopp, på rygg i min säng med tassarna i luften. Säsongen avslutades på bästa sätt, för han visste att han hade vunnit starkt.

Detta sammanfattar en del av Incas karriär och personlighet. Han är extremt envis på banan och har en otrolig vinnarskalle, samtidigt är han en ödmjuk, genuin och klok hund som har väldigt lätt för att lära sig nya saker. Dessutom verkar han kunna bibehålla mycket muskelmassa trots sin ålder och minskade explosiva aktivitet; ett nästintill oförståeligt muskelminne. Självständighet är ett ord som definierar honom! Det finns inte många platser man kan släppa honom på, för egna äventyr är mycket roligare än att följa matte. Han ”stänger av” och blir selektivt döv, travar iväg och nosar i så många buskar som möjligt. Vågar jag säga att han är beräknande och demonstrationskissar inomhus ibland när jag inte är hemma…? Men det finns inte en enda sak jag skulle vilja ändra med Inca. I mina ögon är han perfekt, som de flesta redan förstått från det jag tidigare har skrivit på min facebook-profil. En av de viktigaste och mest självklara faktorerna för mig i en parning är föräldrarnas mentalitet och psyke. Hur bra de har presterat överväger inte det hundarna är och kommer vara resten av livet. Därför är Inca det bästa valet av hane jag kan tänka mig. Jag tror inte att jag någonsin har mött en annan hund med samma stabilitet, eftertänksamhet och lycka som honom. Ett annat viktigt kriterie är god hälsa, vilket Inca (och Enya) självklart också uppnår.Incas optimala tävlingsvikt är ca 32kg och han är ungefär 70cm hög i manken.Testikelintyg finns.


Killer Queen är, som de flesta av mina hundkapp-bekanta och facebook-vänner vet, svenskfödd och påbörjade sin karriär i ganska tidig ålder. Inte nog med det, hon hann prestera något extremt i tidig ålder! Innan hon fyllde två år hade hon bland annat vunnit tik SM, slagit banrekord och vunnit Puppy Derby. Enya, som hon heter hemma, har en fantastisk förmåga att hämta upp de längder hon kan förlora i ett lopp och är stark på upploppet. Hon är inte lika startsnabb som Inca, men är däremot väldigt uthållig och går ner sig snabbt efter ett lopp och tävlar, trots starterna, bra på sprint. Det enda som har hållit oss från att testa henne på stayer är att hon inte riktigt känner sina egna begränsningar ibland, men med lite mer stayer-specifik träning tror jag att hon skulle klara det galant. Tyvärr har Enya åkt på en hel del smällar under tävlandet 2022, även en mer allvarlig olycka på banan, som hindrat henne från att visa sin fulla potential (som hon i och för sig redan visat…). Tack och lov är hon såpass välbyggd fysiskt och enastående välutvecklad fysiologiskt att hon har lyckats återhämta sig, utan långa rehabiliteringar. Det som delvis också hindrat henne från att prestera sitt bästa var löp- och valpveckaperioden… Även om hon inte vann många lopp 2022 så visades kapaciteten tydligt under den våren, när hon tränade på 31.97sek över 550m. Och under den hösten vann hon ju faktiskt Empire Rose och Indy 500 på Åkers kanal. I Indy 500 passade hon på att slipa personbästa till 31.87sek, näst snabbaste tik-tiden någonsin på Åkersbergas 550m!

Hemma är Enya en komiker, om hon får definiera sig själv. Hon har energi som räcker till oss alla, är i princip alltid glad och sysselsätter sig själv om ingen annan vill det! Hon springer gärna flera varv i trädgården helt utan sällskap. Står man inomhus syns bara ett vitt streck genom fönstret när hon flyger förbi… Med andra ord, hyfsat lättränad! De flesta av hennes känslor är upphöjda i 5, vilket kan resultera i att hon blir en drama queen om något gör liiite ont. Trots detta fördelar och balanserar hon känslorna väl. Utöver denna energi och dessa känslor tar hon ofta sovmorgon och tycker om att ligga nära på natten, helst med nosen intryckt i täcket eller bakom en kudde. Om vi har varit hemifrån utan hundarna hälsar hon på oss med en leksak i munnen så fort vi kommer in genom dörren, hon vill gärna ha lite beröm och extra uppmärksamhet för den! Hon vill alltid vara en del i flocken och följa med på utflykter, stora som små. Enya är rolig, påhittig, okomplicerad, inkännande och älskar uppmärksamhet, speciellt från Inca. Hon älskar verkligen Inca..! Ännu en sak som hon älskar är att slicka folk i öronen, det lyckas hon dock inte så ofta med… Till sist skulle jag beskriva Enya som humoristisk. Även Inca är det, men på ett lite mer subtilt sätt.Enyas optimala tävlingsvikt är ca 27.5kg och hon är ungefär 69cm hög i manken.


Med denna kombination hoppas vi på glada, sociala, trygga, greyhoundvalpar, som i framtiden kan utnyttja och kombinera sin fars startsnabbhet och explosivitet samt sin mors uthållighet och styrka. Jag blir tacksam om valpköpare vill tävla/träna på kapplöpningsbanan, men i första hand är självklart ett bra hem, som alltid prioriterar sin hunds välmående och individuella behov, det absolut viktigaste. Därför kommer jag även vara ”överdrivet” noggrann i den mån det går med att välja rätt hem för dessa själar. Och jag kommer alltid göra mitt bästa för att finnas nära om frågor uppstår, och om hjälp behövs. Under hela deras liv.🙏🏼Tävlingsstatistik/meriter


Powerhouse Inca:

1a kvartsfinal sprint-SM 2018 (årsdebut)

Semifinalist sprint-SM 2018

2a Holeinone Memorial 2018

21 starter

18 pallplatser

7 vinster

10 klass 1-tider sprintdistans

Personbästa 320m: 18.57sek

Personbästa 295m: 17.47sek


Killer Queen:

1a tik-SM 2021

Banrekord Borås 2021 (28.63sek 492m)

1a Puppy Derby 2021

Finalist tik-SM 2022

1a Empire Rose 2022

Finalist Antes Minneslopp 2022

1a Indy 500 2022

25 starter

16 pallplatser

8 vinster

11 klass 1-tider medeldistans

1 klass 1-tid sprintdistans

Personbästa 550m: 31.87sek (näst bästa tiktiden någonsin på Åkers Kanals 550m)

Personbästa 492m: 28.63sek (bästa tiktiden och näst bästa tiden någonsin på Borås 492m)

Personbästa 320m: 18.43sek

Nominerad till Årets Tik 2021 och 2022


Dessa texter finns även på min facebook-profil (Lovisa E Leksell) samt i facebook-gruppen Kappsnack.

89479518-B250-4F39-8BFF-04CE6DAC5EC2
IMG_2177

Är du genuint intresserad av en greyhoundvalp från Apachekta?

Kom i kontakt med oss via mailen!